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1. Introduction 

 
1.1 The School conforms to the LA's charging policy, the DES 

Circular 2/89 and the Education Reform Act 1988: Charges for 
School Activities. 

 
1.2 The Governing Body recognises the valuable contribution that 

the wide range of additional activities, including trips, clubs and 
residential experiences can make towards pupils' education.  
The Governing Body aims to promote and provide such 
activities both as part of a broad and balanced curriculum for the 
pupils of the school and as additional optional activities.  
However due to the limited funds in the delegated budget, the 
Governing Body reserves the right to make a charge in the 
following circumstances for activities organised by the school.  
The Governing Body will from time to time, review and amend 
the categories of activity for which a charge may be made. 

 
 

2. Charging for Visits 

 
a) All Visits 
 
The group leader should always ensure that parents are notified as 
early as possible as to: 

• The total cost of the visit; 
• How much of the cost will come from school or children’s 

services funds (as in the case of field trips); 
• How much each parent will need to pay or be asked to 

contribute towards the cost of the visit; 
• How much spending/pocket money pupils will reasonably 

need (especially important for trips which involve a 
residential element); 

• How much  surplus funds will be retained for future visits 
 
2.1 Early notification of the above is important as this allows parents 

to make financial preparations.  Many parents find it helpful to 
gauge the value of the visit if they have information relating to 
the constituent costs of the visit, i.e. transport, accommodation, 
food, etc. 

 
b) During Normal School Hours 
 
2.2 In all schools, visits which occur during school hours must be 

provided free of charge.  However, parents can be asked to 
make a voluntary contribution towards the cost of the trip.  In 
reality the value of the requested contributions equates to the 
total cost of the visit (or more to allow for those parents who 
cannot or will not contribute). Pupils whose parents/guardians 



do not contribute will not be discriminated against. The school 
may seek voluntary contribution for any activity, free or not, but 
there must be no obligation and no pupil may be omitted from a 
non chargeable activity because parents were unwilling or 
unable to contribute.  A school may point out to its parents that 
an activity will not take place if they are unwilling to support it. 

 
2.3 The Governing Body may offer to remit the full cost of full board 

and lodging for any residential activity which: 
• takes place during school hours or; 
•  is not an optional extra (see following section for        

definition). 
 
2.4 The decision to offer to remit board and lodging costs, as above, 

is subject to the parents of a pupil being in receipt of: 

 Income Support; 

 Income-Based Jobseekers' Allowance;  

 Support under Part VI of the Immigration and Asylum Act 
1999 

 Child Tax Credit (providing that they do not also receive 
Working Tax Credit and have an annual income, 
assessed by The Inland Revenue that does not exceed 
£13,230).                                                                                           

 Disability Working Allowance. 
 
2.5 Parental permission should be obtained in the following way: 
 

Signed Slip received back from parents: 
A letter about the visit is sent out to parents and contains a reply 
slip (with space for parental signature) and also a section on 
meeting the costs of the visit, the essence of which is contained 
in the following sample: 
 
"All pupils will need to take a packed lunch with them.    As we 
are travelling by coach, a small cost will be incurred.  Current 
legislation permits us to ask only for voluntary contributions 
towards the costs involved.  No pupil will be discriminated 
against on the grounds of inability to pay. A voluntary 
contribution of £___ would be appreciated. ‘’ 

 
c) Outside Of Normal School Hours/Optional Extras 

 
2.6 The Headteacher can charge parents for board and lodging on 

residential visits as well as the full cost when a visit is deemed 
to be an 'optional extra'.  An optional extra: 

• falls wholly or mainly outside school hours, i.e. a 
residential trip during the school holidays is an optional 
extra. 

• does not form part of the National Curriculum or the 
statutory requirements for religious education. 



 
2.7 The parents' agreement to meet the costs of an optional extra 

visit before that visit is planned in detail will always be obtained 
in writing.  The stated cost of an optional extra visit must not 
include an element of subsidy for pupils whose families do not 
meet the full charge. 

 
The following can be included: 

 
 a) A pupil’s travel costs; 
 b) A pupil’s board and lodging costs; 
 c) Materials, books, instruments and other equipment; 

d) Non-teaching staff costs which can be attributable to 
providing the optional extra; 

 e) Entrance fees to museums, castles, theatres etc. 
f) Insurance costs. 

 
2.8 In addition a charge may also take account of the cost of 

engaging teaching staff specifically for the purpose of providing 
the activity and supplying such staff with travel, board and 
lodging. 
 

2.9 Existing employed staff of Herefordshire Council or the 
Governors cannot have their costs passed onto pupils except 
for music tuition or where they have been given a separate 
contract to undertake this specific function. 

 
 

3. Ingredients/Materials/Equipment (In Kind) 

 
 
3.1 The Governing Body reserves the right to charge for 

ingredients, materials or equipment (or the provision of them by 
parents). We do however at Cradley CE Primary aim to include 
these costings within our Budget Planning. 

 
 

4. Broken Equipment (Replacement) 

 
4.1 The Headteacher may ask pupils and/or their parents to 

contribute towards the cost of replacement items where these 
were damaged or broken as a direct result of misconduct on the 
pupil’s part.  This does not in any way detract from the teaching 
staff's duty to brief pupils thoroughly and to manage a calm and 
safe working environment for the pupils.  

 
 
 
 
 



 

5. Residential Trips 

 
5.1 Can a parent in receipt of Income Support, Income-based 

Jobseeker’s Allowance, Support under Part VI of the 
Immigration and Asylum Act 1999 or Child Tax Credit 
(providing that they do not also receive Working Tax Credit 
and have an annual income, assessed by The Inland 
Revenue, that does not exceed £13,230) be charged for board 
and lodging? 

  
5.2 If the residential activity is deemed to be within school hours 

having regard to the 50% rule then the whole charge must be 
remitted. However, if the education provided on a residential trip 
is to be treated as provided outside school hours and is not part 
of a prescribed public examination or basic curriculum situation 
it is unlikely that a pupil whose parents are in receipt of the 
relevant social security benefit will be able to go on the trip 
unless the Governing Body's remissions policy extends to the 
situation (see paragraph 11 which defined the 50% rule). 

 
5.3 How does a school determine the 50% rule for residential    

activities? 
 
5.4 The test is based on the number of half days taken up by the 

activity, including travel, compared with the number of school 
sessions – For example, a term time trip from 5 a.m. on Friday 
to noon on Saturday is 3 half days compared with two school 
sessions.  The two sessions are more than 50% and the trip will, 
therefore, be inside school hours.  If the trip returned at noon on 
Sunday the activity is considered to be outside school hours. 

 

6. Remissions 

 
6.1 The Governing Body may remit in full or in part the cost of any 

activity for particular groups of parents, for example, in the case 
of family hardship.  When arranging a chargeable activity such 
parents will be invited in confidence for the remission of charges 
in full or in part.  The Headteacher in consultation with the Chair 
of Governors will make authorisation for such remission. 

 

7. Refunds 

 
7.1   Parents will be asked to pay a non-refundable deposit for               

residential trips. Once paid, this money will not be returned 
under any circumstance. 

 
7.2     Balances may be refunded for some circumstances, which will   

be discussed and agreed by the Resources Committee, 



providing that the school have not already paid for the provision 
e.g. entry to museums may not be chargeable until after the 
event. 

 
7.3  Schools have a responsibility to mitigate their losses. 


